facebook
Dobré odpoledne, je pondělí 7.4.2025 a svátek slaví Heřman / Hermína

Fosfor v těhotenství


Ilustrační fotografie


Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto článku se dozvíte nejen to, proč by budoucí maminky neměly podceňovat pravidelnou konzumaci potravin bohatých na tento minerál, ale také třeba jaké konkrétní potraviny fosfor obsahují.


Proč je fosfor důležitý

Fosfor je jedním ze základních minerálů pro tvorbu kostí. Jeho denní potřeba během těhotenství činí 800 až 900 mg, což není malé množství. Dávky nad 1500 mg už ale mohou být pro tělo nebezpečné, jelikož fosfor může způsobit poruchy příjmu vápníku (optimální poměr vápníku a fosforu v těle je 1:1 až 2:1).

Naše tělo si udržuje zásoby fosforu, které jsou přibližně ve výši 1 g fosforu na 1 kg naší hmotnosti - fosfor tedy zabírá až 1 % v našem těle. Nachází se především v kostech a zubech, dále i v měkkých tkáních, to už však pouze v zanedbatelném množství.

Kromě pevných kostí zajišťuje také zdravý stav chrupu, harmonizuje srdeční tepovou frekvenci, je potřebný pro správné fungování mozku nebo nervové tkáně. Dále pomáhá řešit záněty, jelikož působí protizánětlivě, je účinný při bolestech žilního systému nebo na regulaci správné funkci ledvin. Užívat byste ho měla vždy, když pociťujete nadměrnou únavu, jelikož přirozenou cestou zvýší váš fyzický výkon.


Jaké potraviny obsahují fosfor

Dostatek fosforu vám zajistí zdravý a vyvážený jídelníček. Například 0,5 litru mléka obsahuje až 450 mg fosforu. Nachází se také v sýrech, mase, uzeninách, rybách nebo vejcích. Z rostlinné stravy je hojně zastoupen v ořeších, sójových bobech, pšeničných klíčcích nebo v luštěninách.

Potraviny, které konzumujete, by měly být vždy v té nejvyšší možné kvalitě. I když fosfor obsahuje třeba i coca cola, mějte na paměti, že její pití není v těhotenství příliš vhodné. Ať už kvůli vysokému obsahu cukru nebo kofeinu.





Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka