facebook
Dobré odpoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

Chuť na sladké v těhotenství


Ilustrační fotografie


Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen má navíc pocit, že teď musí jíst za dva. Vyvedeme vás však z omylu. Během těhotenství nemusíte nijak výrazně navyšovat svůj denní příjem. Ano, pokud máte hlad, samozřejmě si zvětšíte porce. Do svého jídelníčku se ale pokuste zařadit živinově hodnotnější potraviny a na sladkosti raději zapomeňte.

Síla je ve vyváženém jídelníčku

Člověk, který má často chutě na sladké, většinou nejí vyváženě. Jídlo si jako budoucí maminka tedy rozdělte do pěti až šesti porcí za den. Kromě vydatné snídaně, oběda a večeře zařaďte také menší svačinky, díky kterým budete mít energii po celý den. Spíše než na celkový energetický příjem hleďte na vyváženost jednotlivých živin - sacharidů, bílkovin a tuků. Každé tělo je individuální a vy sama musíte vypozorovat, jaký poměr vám nejvíce vyhovuje. Zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Omezte konzumaci jednoduchých cukrů, bílé mouky nebo ztužených tuků. Uvidíte, že s takovým jídelníčkem lépe zkrotíte své chutě. Navíc vám sladkosti časem přestanou chybět.

Naučte se ovládat své chutě

Abyste zvládla v těhotenství odolat chuti na sladké, budete potřebovat pevnou vůli. Nedělejte žádné výjimky. Pokud máte na něco chuť, odměňte se jen malinko. Vezměte si třeba kostičku čokolády nebo bonbon z bonboniéry, dejte si hroznový cukr nebo ovoce či zeleninu. Rovněž se můžete snažit mít trochu disciplíny. Pokud vám drobné pamlsky nestačí, vyřaďte je úplně. Dbejte spíše na navýšení svých běžných porcí, než abyste stále něco jedla mezi jídly.

Nadměrná konzumace sladkostí se pojí s problémy (nejen v těhotenství)

Ano, nadměrná konzumace cukru a ztužených tuků, které se vyskytují v sušenkách, tyčinkách nebo v čokoládě, může vést k mnoha zdravotním problémům. Není výjimkou, že se budoucí maminky potýkají například s kvasinkovou infekcí. Rovněž si konzumací velkého množství sladkostí můžete přivodit třeba cukrovku nebo si nezdravými tuky zvýšit hladinu cholesterolu. Všechno to jsou problémy, se kterými se žádná zdravá maminka nechce potýkat. Proto dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček, ušetří vám mnoho starostí a po porodu se lehce vrátíte zpět do své formy.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka