facebook
Dobré odpoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

Vitamíny rozpustné ve vodě


Ilustrační fotografie


Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a B7)

Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny řady B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12) a vitamín C (známý také pod názvem kyselina L-askorbová). V textu jsou popsány mimo jiné projevy nedostatku daného vitamínu, ovšem projevy nadbytku jsou záměrně vynechány, jelikož u většiny vitamínů rozpustných ve vodě nejsou zaznamenány.

Vitamín B1 (též zvaný thiamin) je důležitý pro metabolismus glukózy. Jeho hlavním zdrojem je maso (především rybí), kvasnice, luštěniny a obiloviny. Nedostatek se projevuje vznikem nemoci zvané beri-beri (otoky, nervové a srdeční poruchy).

Dalším z řady vitamínů B je B2 (neboli riboflavin), který je důležitý v metabolismu. Bohatým zdrojem je opět maso (celkem dost je ho v rybím mase a ve vnitřnostech), dále mléko a mléčné výrobky. Nedostatek je v našich podmínkách vzácností, daleko častější bývá především v rozvojových zemích. U nás může být příčinou nedostatku poruchy jeho resorpce v organismu.

Vitamín B3 je součástí různých enzymů, může se jen velmi pomalu tvořit v játrech v závislosti na přítomnosti vitamínu B6. Zdrojem je v podstatě většina potravin. Nedostatek tohoto vitamínu je častý v rozvojových zemích a u lidí převážně se živící kukuřicí. Projevem nedostatku je tzv. nemoc tří „D“: Dermatitis (kožní zánět), Diarrhoea (průjem) a Demence.

Kyselina pantothenová je dalším názvem pro vitamín B5, který je součástí koenzymu A (ten je v těle velmi důležitý). V malém množství je vitamín B5 obsažen téměř ve všech potravinách, větší množství je v kvasnicích, játrech (a obecně v mase), mléce a celozrnných potravin. Nedostatek se vyskytuje jen u velmi podvyživených osob a spolu s ním jde ruku v ruce nedostatek i jiných živin. Důsledkem bývají atrofie (=regresivní změny) vlasových folikulů, ztráta pigmentu a kožní záněty.

Vitamín B6, tzv. pyridoxin se účastní mnoha enzymových reakcí, ovlivňuje funkce nervového a imunitního systému a také tvorbu krevního barviva (hemoglobinu). Tento vitamín se vyskytuje téměř ve všech potravinách. Nedostatek se při běžném příjmu pestré stravy nevyskytuje.

Dalším vitamínem je B7 (též známý pod pojmem biotin). Jeho přítomnost v organismu je důležitá pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin. Bohatým zdrojem je hlavně droždí, játra, vaječný žloutek, ořechy a čočka. Nedostatek se při běžném příjmu potravy v podstatě nevyskytuje. Byl popsán pouze u lidí, kteří se dlouhodobě živý syrovými vejci, jelikož syrový bílek obsahuje látky, které se vážou na vitamín B7 a tím negativně ovlivní jeho biologické působení.

Vitamíny B9, B12 a vitamín C jsou probrány v dalším článku.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka