facebook
Dobré dopoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

Draslík v těhotenství


Ilustrační fotografie


Na rozdíl od dob minulých dnes stále častěji naše strava postrádá některé z potřebných minerálních látek, vitaminů a stopových prvků. V duchu uspěchané doby se je snažíme doplnit vybraným doplňkem stravy z široké nabídky různých farmaceutických společností. V těhotenství je potřeba většiny minerálů a dalších látek zvýšená, proto je spotřeba těchto preparátů ještě vyšší. Jedním z takových minerálů, jež často během těhotenství nastávajícím maminkám chybí, je draslík.

Draslík je hlavním iontem v tělních buňkách. Podílí se na energetice, je nezbytný při tvorbě i rozkladu energeticky bohatých molekul. Výkyvy hladin do obou směrů jsou nebezpečné zejména pro funkci srdečního svalstva. Při extrémních změnách hladiny draslíku v krvi může dojít až k srdeční zástavě. Dobrou zprávou je, že při běžném stravování ve smyslu dodržování základních principů zdravé výživy a pestrém jídelníčku je potřeba draslíku bez problémů kryta přirozeně stravou. Denní příjem (současně i výdej) draslíku, se pohybuje okolo 2 až 4 g. Během těhotenství však mohou jeho hladiny být nevyrovnané, zvláště pokud trpí nastávající maminka nějakým onemocněním ledvin nebo musí brát určité léky. K velkým ztrátám draslíku také dochází při opakovaných průjmech a zvracení.

Nízká hladina draslíku v krvi se projeví především únavou a celkovou slabostí, která je doprovázena poruchami srdečního rytmu, jinými změnami v elektrické aktivitě srdce, vedoucími až ke kolapsu, a také zácpou či nespavostí. Vysoká hladina se projeví velmi podobně, především únavou a zpomalením srdečního tepu, proto se také laikovi velmi špatně odhaluje. Může se vyskytnout brnění v konečcích prstů. U těhotných žen je ovšem nadbytek draslíku spíše výjimkou.

Draslík se také podílí na rovnováze tekutin v těle. Ovlivňuje proto výši krevního tlaku a zadržování tekutin v těle. Správná hladina draslíku v krvi pomáhá předcházet nejen preeklampsii, ale také nepříjemným otokům dolních končetin.

Bohatým zdrojem draslíku jsou především banány a hroznové víno, ze zeleniny hrášek, brokolice, kapusta, květák, luštěniny a obilné klíčky. Vstřebávání ze stravy je ovlivněno dalšími minerály – sodíkem (zejména v kuchyňské soli a minerálních vodách) a hořčíkem. Příliš mnoho sodíku hladinu draslíku snižuje, hořčík naopak zvyšuje. Podobně jako sodík působí také kofein, což je jeden z důvodů, proč by se měly těhotné ženy kávě a jiným podobným pochutinám spíše vyhýbat.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka