facebook
Dobré dopoledne, je sobota 23.11.2024 a svátek slaví Emílie

Konzumace uzenin v těhotenství


Ilustrační fotografie


Řešíte, zda je vhodné v průběhu těhotenství konzumovat maso a uzeniny? Pojďte se s námi podívat, s jakými uzeninami se můžete nejčastěji setkat a zda jsou vhodné. Pokud se jedná o libové kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, tak to samozřejmě můžeme jen doporučit. Maso je zdrojem kvalitních živočišných bílkovin, které jsou potřeba k udržení svalové hmoty. Co ale šunka, párky nebo salámy?

Pozor na vysoký obsah tuků a soli

Uzeniny jsou průmyslově zpracované produkty, tudíž je potřeba si před jejich konzumací důkladně přečíst složení. Hledejte především obsah soli a tuku. Tuky obsažené v uzeninách jsou živočišného původu. Jedná se o tuky, které se přímo podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu, takže s konzumací tučnějších výrobků byste měla postupovat opatrně.

Vyšší obsah tuku mají suché salámy a také párky, byť jsou na první pohled libové. Dalším problémem těchto uzenin je nízký obsah masa. Pokud tedy můžete, párkům a suchým salámům se raději vyhněte, nebo je konzumujte opravdu jen v minimálním množství.

Ani samotnou šunku nemůžeme příliš pochválit. Pokud na ni ale máte chuť, dopřejte si ji. Vybírejte však jen tu kvalitní. Taková šunka by měla mít vysoký obsah masa - alespoň 95 % a minimální obsah soli. Vyplatí se spíše kupovat balené produkty, na kterých je uvedené složení. Jednotlivé složky si tak můžete prověřit, zda nejsou zdraví škodlivé. Obecně platí, že čím méně složek je uvedeno na obalu, tím lépe. Kvalitní šunka je pak vhodným zdrojem bílkovin a je ideální na snídani i k večeři.

Pozor na bakterie

Nikdy nekonzumujte potraviny, které jsou prošlé, jelikož zde hrozí vysoké riziko nákazy bakteriemi a následných zažívacích potíží. Stejně je dobré mít se na pozoru během teplých letních dnů a nekupovat žádné vážené salámy. Nevíte totiž, jak dlouho leží za pultem.

Vyrobte si šunku doma

Věděla jste, že si kvalitní šunku můžete uvařit i doma? Ani to není složité a obejdete se i bez speciálního šunkovaru. Recepty najdete na internetu. Máte zde záruku, že šunka bude kvalitní a bez zbytečných éček.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka