facebook
Dobré dopoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství


Ilustrační fotografie


Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit? Jestliže jste i před otěhotněním sýry bez problémů konzumovala, od některých z nich ustupovat nemusíte. Pokud jste je ale dosud nejedla, začínejte na velmi malém množství sýru denně nebo se zaměřte na jiný zdroj vápníku ve svém jídelníčku.


Význam vápníku pro maminku i miminko


Vápník je v těhotenství velmi důležitý a jeho příjem byste rozhodně neměla zanedbávat. I pokud budete brát výživový doplněk s vápníkem, nevstřebá se vám tak dobře jako právě vápník získaný přirozeně z potravin. Nedostatek vápníku u těhotných žen vede ke vzniku zubního kazu nebo k osteoporóze. Ohrožuje také správný vývoj kostí a chrupu u miminka. Vápník byste tedy neměla podceňovat - ani v těhotenství a ani v mateřství.


Jaké sýry raději ne


Je známo, že by těhotné ženy neměly jíst plísňové sýry. Ty totiž mohou představovat živnou půdu pro různé bakterie, například pro listerii. Ta může způsobit závažné onemocnění, které dokáže vyvodit až potrat.

Plísňové sýry jíst můžete, ale v minimálním množství. Sýry mohou totiž dále produkovat mykotoxiny. Tyto jedy se však objevují i v ořeších, pečivu, marmeládě nebo ve zkaženém ovoci. Pro běžného člověka nejsou tak nebezpečné jako pro těhotnou ženu. Při konzumaci těchto potravin se mějte v těhotenství na pozoru. Pokud si tedy dáte kousek nivy či hermelínu, tak vás to nezabije. Tyto sýry byste ale určitě neměla vyhledávat.

Nevhodné jsou tedy všechny typy zrajících sýrů, ať už jsou vyrobené z kravského nebo kozího mléka. Nedoporučují se také měkké nepasterizované sýry. Kvůli vysokému obsahu soli je vhodné z jídelníčku vyloučit i balkánský sýr.


Jaké sýry určitě ano


V těhotenství se můžete zaměřit na tvrdé sýry, ať už přírodní či uzené. Mezi ty nejznámější patří eidam, ementál, gouda, parmazán nebo pecorino. Zakázaná není ani lučina, mozzarella, ricotta nebo tvaroh. S ohledem na svou linii si vybírejte spíše sýry s nižším obsahem tuku - do 30 % - které zároveň obsahují i více bílkovin.

Vhodná je v těhotenství konzumace brynzy, která obsahuje značné množství prospěšných mléčných bakterií nebo také kyselinu listovou. Dejte si však pozor, aby brynza byla vyrobena z pasterizovaného mléka. Jestliže bude nepasterizovaná, tak se jí raději vyhněte, protože pro vás představuje potenciální riziko.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Vitamíny rozpustné ve vodě 2. část Vitamíny rozpustné ve vodě 2. část

Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny řady B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 – již probrány v předchozím článku – dále se jedná o B9 a B12) a vitamín C (známý také pod názvem kyselina L-askorbová). V textu jsou popsány mimo jiné...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka