facebook
Příjemnou noc, je úterý 8.4.2025 a svátek slaví Ema

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství


Ilustrační fotografie


Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit? Jestliže jste i před otěhotněním sýry bez problémů konzumovala, od některých z nich ustupovat nemusíte. Pokud jste je ale dosud nejedla, začínejte na velmi malém množství sýru denně nebo se zaměřte na jiný zdroj vápníku ve svém jídelníčku.


Význam vápníku pro maminku i miminko


Vápník je v těhotenství velmi důležitý a jeho příjem byste rozhodně neměla zanedbávat. I pokud budete brát výživový doplněk s vápníkem, nevstřebá se vám tak dobře jako právě vápník získaný přirozeně z potravin. Nedostatek vápníku u těhotných žen vede ke vzniku zubního kazu nebo k osteoporóze. Ohrožuje také správný vývoj kostí a chrupu u miminka. Vápník byste tedy neměla podceňovat - ani v těhotenství a ani v mateřství.


Jaké sýry raději ne


Je známo, že by těhotné ženy neměly jíst plísňové sýry. Ty totiž mohou představovat živnou půdu pro různé bakterie, například pro listerii. Ta může způsobit závažné onemocnění, které dokáže vyvodit až potrat.

Plísňové sýry jíst můžete, ale v minimálním množství. Sýry mohou totiž dále produkovat mykotoxiny. Tyto jedy se však objevují i v ořeších, pečivu, marmeládě nebo ve zkaženém ovoci. Pro běžného člověka nejsou tak nebezpečné jako pro těhotnou ženu. Při konzumaci těchto potravin se mějte v těhotenství na pozoru. Pokud si tedy dáte kousek nivy či hermelínu, tak vás to nezabije. Tyto sýry byste ale určitě neměla vyhledávat.

Nevhodné jsou tedy všechny typy zrajících sýrů, ať už jsou vyrobené z kravského nebo kozího mléka. Nedoporučují se také měkké nepasterizované sýry. Kvůli vysokému obsahu soli je vhodné z jídelníčku vyloučit i balkánský sýr.


Jaké sýry určitě ano


V těhotenství se můžete zaměřit na tvrdé sýry, ať už přírodní či uzené. Mezi ty nejznámější patří eidam, ementál, gouda, parmazán nebo pecorino. Zakázaná není ani lučina, mozzarella, ricotta nebo tvaroh. S ohledem na svou linii si vybírejte spíše sýry s nižším obsahem tuku - do 30 % - které zároveň obsahují i více bílkovin.

Vhodná je v těhotenství konzumace brynzy, která obsahuje značné množství prospěšných mléčných bakterií nebo také kyselinu listovou. Dejte si však pozor, aby brynza byla vyrobena z pasterizovaného mléka. Jestliže bude nepasterizovaná, tak se jí raději vyhněte, protože pro vás představuje potenciální riziko.





Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka