facebook
Dobrý podvečer, je úterý 3.12.2024 a svátek slaví Barbora

Broskve, meruňky a další peckoviny ve vašem jídelníčku


Ilustrační fotografie


V létě je na našich zahradách i na pultech obchodů k dostání celá škála čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud tedy čekáte miminko v létě, určitě doplňujte vitamíny touto cestou. Umírněné množství vám žádnou alergickou reakci, které se maminky často obávají, nezpůsobí.

Sezónní ovoce z České republiky je ideální volbou do vašeho jídelníčku, jelikož jeho konzumace je pro naše tělo přirozená. Před snědením si ale vybraný kousek vždy pečlivě omyjte vlažnou vodou.


Broskve a nektarinky

Mnoho maminek se broskvím v těhotenství vyhýbá, jelikož mají obavy z případných alergických reakcí. To je ale rozhodně velká škoda. Pokud vám broskve ani před otěhotněním nevadí, rozhodně se s nimi nemusíte omezovat. Jsou totiž vynikajícím zdrojem pro tělo potřebných vitamínů a minerálů.

Obsahují pouze 9 % sacharidů, z nich ale většinu tvoří jednoduché cukry, takže jsou skvělou volbou na rychlé doplnění energie. Broskve mají vysoký obsah hořčíku a draslíku, což jsou minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Doporučují se nejen v těhotenství, ale také při hubnutí, a to i díky příznivému obsahu sodíku, nízkému obsahu kalorií a vynikající svěží chuti.


Meruňky

Velmi oblíbeným sezónním ovocem jsou též meruňky. Zde se opravdu vyplatí mít ty vypěstované doma nebo alespoň dovezené z Moravy. Obsahují vitamín A, který se výrazně podílí na zvyšování imunity, a také vitamín C. Kyselina nikotinová pomáhá při pocitech psychického napětí a při nervových potížích a kyselina listové s krvetvorbou. Ta je mimochodem velmi důležitá během těhotenství a právě meruňky ji obsahují. Jsou vynikající také pro zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů nebo na únavu a špatné soustředění.


Švestky

Ke konci léta nebo začátkem podzimu dozrávají šťavnaté plody švestek, které jsou však dostupné i v mnoha dalších odrůdách, co se sklízí už během teplých letních měsíců. Obsahují značné množství vitamínu B12 i dalších vitamínů skupiny B. Ze stopových prvků je zde zastoupena měď nebo zinek. Švestky vám můžeme doporučit při střevních potížích, které budoucí maminky často trápí, při nemocech jater a krevního oběhu nebo třeba na nervozitu.

Ovoce má samozřejmě nejvíce vitamínů jako syrové. Tyto plody jsou ale vynikající i na různých moučnících - buchtách a koláčích. V takové podobě jim neodolá celá vaše rodina.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka