facebook
Dobré odpoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

3 tipy na rychlé doplnění energie


Ilustrační fotografie


Trápí vás v těhotenství nadměrná únava a nedostatek energie? Chyba může být nejen v tom, že málo odpočíváte, ale také ve vašem jídelníčku, který neobsahuje všechny důležité složky. Myslete na to, že v těhotenství máte vyšší potřebu vitamínů, minerálů a dalších pro tělo nezbytných látek. A i když začnete více jíst a přiberete nějaké to další kilo, nic se neděje, protože se po porodu snadno vrátíte na svou původní váhu. Dbejte tedy na vyvážený přísun živin a energie, jedině pak se budete cítit fit.


Ovesné vločky

Ovesné vločky patří mezi základní komplexní sacharidy, které by měla každá budoucí maminka zařadit do svého jídelníčku. Získávají se z obilek vyloupaného ovsa a obsahují vitamíny B1, B6 nebo E, které zajistí vaši psychickou pohodu. Najdete v nich také železo, které brání chudokrevnosti a vápník, který přispívá ke správnému vývoji kostí. Ve 100 gramech ovesných vloček se nachází 66 % komplexních sacharidů, které jsou cenným zdrojem energie a také 14,4 % bílkovin - ty jsou potřeba k udržení svalové hmoty.


Čerstvé ovoce a zelenina

Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Navíc mají vysoký obsah cukru. Na rozdíl od ovesných vloček vám dodají energii ihned. Díky obsažené vláknině ale zasytí na delší dobu. Ovoce a zelenina obsahují celé spektrum vitamínů a minerálů. Pokud chcete doplnit draslík, můžeme vám doporučit třeba banány nebo meruňky. Když máte nedostatek vitamínu C, vsaďte na konzumaci černého rybízu, růžičkové kapusty, brokolice nebo kiwi. Pro vitamín A je zase ideálním zdrojem mrkev, špenát nebo zelí.


Ořechy

Ořechy jsou energeticky hodnotnou potravinou, a to z důvodu, že je tvoří především tuky. Ty vám dodají více energie než sacharidy či bílkoviny. Jedná se o nenasycené mastné kyseliny a jejich konzumace tedy není nijak škodlivá. Jestliže ale nechcete zbytečně přibírat, neměla byste ořechy jíst na kila. Ideální jsou mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy. Dopřejte si je k snídani i ke svačině. Jejich příjem během dne můžete nahradit také rostlinnými oleji (slunečnicovým, řepkovým, olivovým), které jsou ideální do buchet, koláčů i do dalších moučníků, na vaření i do studené kuchyně.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka