facebook
Dobré ráno, je čtvrtek 17.4.2025 a svátek slaví Rudolf

Omega-3 mastné kyseliny během těhotenství


Ilustrační fotografie

Omega-3 mastné kyseliny jsou velmi důležitými látkami, které si bohužel lidské tělo neumí samo vyrobit, musí je proto přijímat v potravě. Jejich vyvážené množství je důležité nejen v běžném životě, ale samozřejmě také v těhotenství, zde snad ještě více. Vliv omega-3 mastných kyselin na vyvíjející se plod během těhotenství však začal být podrobně zkoumán relativně nedávno, teprve v 80. letech minulého století.

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi tzv. nenasycené mastné kyseliny. Jejich „nenasycenost“ je dána chemickým složením molekuly. Někdy je můžeme nalézt pod souhrnnou zkratkou PUFA, popř. jsou označovány jako EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), což jsou nejen dva jazykolamy, ale také nejvýznamnější mastné kyseliny této skupiny. Určitě jste se s nimi již setkali jako s látkami, jež pomáhají předcházet onemocněním oběhového systému, např. pomocí snižování hladiny LDL, tedy „špatného“ cholesterolu.

Co zatím víme o vlivu omega-3 mastných kyselin na průběh těhotenství je především fakt, že pomáhají předcházet nízké porodní hmotnosti, děti matek, jež mají těchto mastných kyselin dostatek, jsou v průměru o přibližně 200 g těžší. Také prodlužují délku těhotenství, průměrně o 4-6 dní. Jsou velmi významné zejména pro vývoj mozku, zejména z hlediska psychomotorického vývoje a rozvoje vidění. Tyto aspekty vývoje ovlivňuje především DHA. Nejvíce omega-3 mastných kyselin matka předává plodu během posledního trimestru, čímž se snaží miminko připravit na rychlé a velké změny po narození. Samy rodičky mají po porodu velmi nízkou koncentraci těchto kyselin v krvi. Mateřské mléko navíc obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, proto je vhodné zvýšit jejich příjem potravou.

Kde tedy tyto zázraky přírody získat? Obecně se omega-3 mastné kyseliny získávají především z mořských ryb. Vysoký obsah mají především ryby tučné, jako jsou makrela, losos nebo tuňák. Ideálně by měla mořské ryby těhotná či kojící matka konzumovat alespoň 2x týdně a čerstvé, což však v našich podmínkách není zcela jednoduché. Na trhu je množství potravinových doplňků, některé se dokonce řadí mezi funkční potraviny.





Železo v těhotenství Železo v těhotenství

Dostatečné množství železa je v době těhotenství velice důležité. Těhotná žena by jej neměla mít ani málo, ale ani nadbytek. Proto většina multivitaminových doplňků pro těhotné upouští od automatického přidávání železa do...

Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka