facebook
Dobré dopoledne, je sobota 23.11.2024 a svátek slaví Emílie

Jaké maso jíst v těhotenství


Ilustrační fotografie

Maso je cenným zdrojem bílkovin, a tak bychom jeho konzumaci během těhotenství rozhodně neměli zanedbávat. Volte především libové maso - ideální je například kuřecí nebo krůtí. Sáhnout však můžete i po vepřovém nebo hovězím, jelikož naše strava by měla být stále pestrá. Nezapomeňte ani na libovou šunku nebo na ryby.

 


Kuřecí, vepřové nebo hovězí

Z pohledu zdravé výživy byste si měla vybírat spíše libové maso, která má nízký obsah tuku. Nadváha v těhotenství je velký problém a jednotlivé kilogramy byste určitě měla nabírat ze zdravé a na živiny hodnotné stravy. Vyhněte se smaženým pokrmům, které mohou být těžké pro vaše zažívaní a způsobit vám i žaludeční nevolnosti. Ideální je přírodní plátek pečený na pánvi nebo v troubě. Maso si můžete připravit i vařené v kombinaci s nějakou dobrou omáčkou. Obzvlášť dietní je pak maso vařené v páře. U masa platí, že byste jej měla vždy dobře tepelně upravit. Vyhnete se tak riziku salmonelly nebo třeba listérie.

 


Uzeniny

Z uzenin si vybírejte libovou šunku s vysokým obsahem masa s nízkým obsahem soli a dalších přidaných látek. Vyhněte se různým masným polotovarům. Ze svého jídelníčku se pokuste vyřadit párky a nekvalitní salámy, které většinou obsahují škodlivé konzervanty. Nejezte ani příliš tučné párky nebo klobásy.

 


Ryby

Konzumace ryb se doporučuje přibližně jednou týdně. Ne všechny ryby jsou ale v těhotenství vhodné. Nevhodné jsou ryby, jejichž maso má vysoký obsah rtuti. Patří mezi ně například žralok, mečoun nebo štika. Doporučit vám tak můžeme pstruha, lososa, kapra, tresku nebo makrelu. Výhodu ryb je, že se rychle připravují a obsahují nenasycené mastné kyseliny, které chrání náš organismus před negativními vlivy okolí.

 


Játra raději vynechte

Těhotné ženy by neměly jíst játra, protože obsahují velké množství vitamínu A, jehož nadbytek může způsobit vývojové vady. Denně si tak můžete dát maximálně 100 gramů kuřecích jater. Jestliže vám maso nechutná nebo jste vegetariáni, můžete jej samozřejmě nahradit i jinými potravinami. Na doplnění bílkovin dobře poslouží vejce a mléčné výrobky nebo sojové produkty - tofu, seitan a další.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka