facebook
Dobré ráno, je neděle 6.4.2025 a svátek slaví Vendula

Intolerance laktózy - jak nahradit mléčné výrobky


Ilustrační fotografie


Intolerance laktózy představuje velký problém pro mnoho lidí. Ačkoliv v Evropě se s ní můžeme setkat mnohem méně často než v afrických nebo asijských státech. Jedná se o nesnášenlivost způsobenou nedostatkem enzymu laktáza. Pokud touto intolerancí trpíte, určitě jste se s ní už naučila žít. V těhotenství je však potřeba věnovat výživě zvýšenou pozornost, a proto je dobré se zaměřit na potraviny, které poslouží jako vhodná náhražka.

Intolerance může být vrozená, prvotní nebo druhotná. S prvním typem se narodíte, jak již název napovídá. S druhým typem intolerance se můžete setkat buď hned po kojení nebo klidně až v dospělosti. Poslední typ je spojený s dalšími nemocemi, například s celiakií nebo se zánětem střev. Intolerance se bohužel může dědit. Proto se tedy dopředu připravte na to, že jí váš potomek možná bude také trpět.

Důležitá je vhodná náhražka

Obecně můžete mléčné výrobky nahradit sojovými produkty. S rostlinnými mléky se pracuje skoro stejně jako s mlékem kravským. Chuť je podobná, takže si na ni snadno zvyknete. Podíl bílkovin, sacharidů i tuků je rovněž srovnatelný. V sóje existuje alternativa skoro ke všem mléčným produktům. Můžete zakoupit sojové smetany, jogurty i sýry. Váš jídelníček tak rozhodně nemusí být méně pestrý nebo nějak ochuzený.

Pozor na nedostatek vápníku

Mléčné výrobky obsahují značné množství vápníku, které je v těhotenství důležité přijímat v doporučeném množství. Vápník se totiž podílí na správném vývoji kostí, kloubů nebo zubů. Jestliže ho budete mít dlouhodobě nedostatek, můžete ohrozit nejen vývoj svého miminka, ale také své současné zdraví, protože tělo sáhne opravdu do svých minimálních zásob. Naštěstí tento nedostatek dokáží včas odhalit lékařská vyšetření.

Jestliže svůj jídelníček musíte ochudit o mléčné výrobky, zaměřte se na konzumaci ovesných vloček, ořechů, máku nebo listové zeleniny, která je i jinak prospěšná našemu organismu. Doporučená denní dávka vápníku je až 1500 mg pro těhotnou ženu.





Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Načerpejte energii z kvalitních obilovin Načerpejte energii z kvalitních obilovin

Komplexní sacharidy by měly být základní složkou jídelníčku každé těhotné ženy. Příjem sacharidů by měl být v průměru 5 gramů na 1 kilogram vaší hmotnosti. Patří mezi ně obiloviny, luštěniny, ovoce nebo zelenina.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka