V České republice je velmi oblíbenou činností sbírání hub. Přestože v některých zemích se houby sbírají minimálně, u nás se považují za delikatesu. V našem jídelníčku mnohdy slouží nejen jako doplněk nebo k ochucení pokrmu, ale také jako plnohodnotné jídlo. Jak je to ale s jejich konzumací v období těhotenství, během kterého jsou ženy více obezřetné v tom, co snědí?
Houby byly ještě nedávno řazené do skupiny rostlin, nyní však představují samostatnou říši. Čerstvé houby tvoří z 90% voda. Mají nízkou energetickou hodnotu, jsou bohaté zejména na bílkoviny (v žampionech), aminokyseliny (především v hřibech a žampionech) a minerální látky, v zanedbatelném množství obsahují tuky a cukry. Najdeme v nich vitaminy jako je karoten (liška obecná), vitamin B1, B2 (hřiby), a v menším množství i vit. E, D, K a C. Minerálních látek dokonce obsahují více než zelené rostliny. Jmenovat můžeme měď (bedla vysoká), hořčík, vápník, fosfor, železo (hřib strakoš), draslík, sodík a jiné.
Stěny houbovitých buněk tvoří vláknina a chitin. Konzumace hub tedy na jednu stranu zvyšuje pohyb střev a podporuje trávení, na druhou stranu bývají pokrmy z hub těžké a hůře stravitelné. Vyhněte se jim večer před spaním a nejezte velké množství najednou. Důležitá je dostatečná tepelná úprava, to znamená vaření do úplného změknutí. Smažením se energetická hodnota hub zvyšuje. V souvislosti s obsahem vlákniny napomáhají houby k odbourávání špatného cholesterolu a vyvažují množství cukru v krvi. Obsažený hořčík a vápník přispívají k úpravě vysokého krevního tlaku. Ve smyslu léčivých účinků je významná zejména hlíva ústřičná, se kterou jsou spojovány antibakteriální a detoxikační účinky.
Z pohledu těhotné ženy je nutné zmínit fakt, že houby mají schopnost na sebe vázat těžké kovy, např. olovo, rtuť a arzén, což v těhotenství není vhodné. Proto je třeba dbát na to, kde (v jakém životním prostředí) houby sbíráme. Nedoporučuje se sběr hub podél silnic, cest a v okolí průmyslových podniků. Obavy mohou jít stranou v případě žampionů cíleně vypěstovaných v pěstírnách.
Zároveň by si těhotná žena měla dát pozor na to, v jaké úpravě si na nich pochutná. Pro mnohé jsou pokrmy z hub těžké, proto by se jim měly vyhnout na večer stejně tak jako ve smažené podobě.
|
Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...
V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...
Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...
2013 Copyright © - Další šíření obsahu tohoto webu je bez písemného souhlasu majitele zakázáno. Pro ženy v období těhotenství je tu těhotenské oblečení a móda v přehledné nabídce a pro miminka zase kojenecké oblečení, vše v prvotřídní kvalitě. Pokud rádi cestujete je tu pro Vás levná dovolená s dětmi v Čechách. Módní oblečení na styls.cz - šaty, kabelky, šátky, spodní prádlo a další super kousky.