facebook
Dobré dopoledne, je pátek 11.4.2025 a svátek slaví Izabela

Houby v těhotenství


Ilustrační fotografie


V České republice je velmi oblíbenou činností sbírání hub. Přestože v některých zemích se houby sbírají minimálně, u nás se považují za delikatesu. V našem jídelníčku mnohdy slouží nejen jako doplněk nebo k ochucení pokrmu, ale také jako plnohodnotné jídlo. Jak je to ale s jejich konzumací v období těhotenství, během kterého jsou ženy více obezřetné v tom, co snědí?

Houby byly ještě nedávno řazené do skupiny rostlin, nyní však představují samostatnou říši.  Čerstvé houby tvoří z 90% voda. Mají nízkou energetickou hodnotu, jsou bohaté zejména na bílkoviny (v žampionech), aminokyseliny (především v hřibech a žampionech) a minerální látky, v zanedbatelném množství obsahují tuky a cukry. Najdeme v nich vitaminy jako je karoten (liška obecná), vitamin B1, B2 (hřiby), a v menším množství i vit. E, D, K a C. Minerálních látek dokonce obsahují více než zelené rostliny. Jmenovat můžeme měď (bedla vysoká), hořčík, vápník, fosfor, železo (hřib strakoš), draslík, sodík a jiné.

Stěny houbovitých buněk tvoří vláknina a chitin. Konzumace hub tedy na jednu stranu zvyšuje pohyb střev a podporuje trávení, na druhou stranu bývají pokrmy z hub těžké a hůře stravitelné. Vyhněte se jim večer před spaním a nejezte velké množství najednou. Důležitá je dostatečná tepelná úprava, to znamená vaření do úplného změknutí. Smažením se energetická hodnota hub zvyšuje. V souvislosti s obsahem vlákniny napomáhají houby k odbourávání špatného cholesterolu a vyvažují množství cukru v krvi. Obsažený hořčík a vápník přispívají k úpravě vysokého krevního tlaku. Ve smyslu léčivých účinků je významná zejména hlíva ústřičná, se kterou jsou spojovány antibakteriální a detoxikační účinky.

Z pohledu těhotné ženy je nutné zmínit fakt, že houby mají schopnost na sebe vázat těžké kovy, např. olovo, rtuť a arzén, což v těhotenství není vhodné. Proto je třeba dbát na to, kde (v jakém životním prostředí) houby sbíráme. Nedoporučuje se sběr hub podél silnic, cest a v okolí průmyslových podniků. Obavy mohou jít stranou v případě žampionů cíleně vypěstovaných v pěstírnách.

Zároveň by si těhotná žena měla dát pozor na to, v jaké úpravě si na nich pochutná. Pro mnohé jsou pokrmy z hub těžké, proto by se jim měly vyhnout na večer stejně tak jako ve smažené podobě.





Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin Tvaroh - skvělý zdroj bílkovin

Během těhotenství je nutné dbát na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Výživově atraktivní je v obou případech tvaroh. Ať už si ho připravíte slaný ve formě pomazánky, nebo si dáte tvarohový koláč...

Vitamin A během těhotenství Vitamin A během těhotenství

V radostném očekávání nového přírůstku do rodiny se určitě většina nastávajících maminek snaží udělat pro svého zatím nenarozeného drobečka to nejlepší. Na řadu tak často přichází otázka vitamínů, minerálů, stopových...

Proč v těhotenství konzumovat jablka Proč v těhotenství konzumovat jablka

Jablka obecně patří mezi nejoblíbenější ovoce. Jejich konzumace se doporučuje především z důvodu, že se pěstují v Čechách a jablka vypěstovaná u nás můžete konzumovat po většinu roku. Jelikož...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka