facebook
Příjemnou noc, je neděle 24.11.2024 a svátek slaví Kateřina

Nezbytnost jódu v těhotenství


Ilustrační fotografie


Jód je důležitý minerál - v jakých potravinách ho najdete?

Jód je jedním z nejdůležitějších minerálů, jehož příjem by se neměl podceňovat ani právě v těhotenství. Tento minerál je důležitý pro všechny budoucí maminky. Ne vždy je však nutné ho užívat ve formě doplňku. Jestliže jdete na krevní testy ke svému lékaři a ten nebude konstatovat nedostatek jódu, je lepší než dlouhodobé užívání minerálních preparátů, zaměřit se na stravu, která by měla být na jód přirozeně bohatá. O dostatek jódu pro vaše tělo se postará zdravý a vyvážený jídelníček. Jaké potraviny obsahují tohoto minerálu dostatečné množství a proč je v těhotenství vůbec důležitý?

Nezbytnost jódu v těhotenství

Jód je nezbytný pro kvalitní a spokojený život maminky i pro vývoj miminka. Nedostatek jódu, se kterých se setkává mnoho Čechů, vede k rozvoji mnoha nepříjemných zdravotních problémů. Absence jódu se negativně projeví na vaší psychice a únavě, dostaví se problémy se spánky nebo nechuť k sexu. Nedostatek jódu dokonce dokáže snížit vaše IQ.

I na děti má bohužel negativní vliv. Vaše dítě například může špatně růst, zůstat hluchoněmé nebo mít problémy s motorikou - tyto stavy jsou však již připisovány značnému nedostatku tohoto minerálu v těle. Poškození dětského organismu lze většinou ještě odvrátit právě podáváním jódu nebo jiných hormonů štítné žlázy, jejíž správnou funkci zajišťuje.

Jód v potravinách

Jaké potraviny jsou tedy bohaté na jód? Můžeme mluvit především o mořských rybách. Ne všechny jsou však vhodné pro těhotné ženy. Nedoporučuje se například žralok, štika, mečoun nebo královská makrela. Bez potíží si však můžete dát lososa, tresku, pstruha, sardinky nebo třeba krevety. Ryby byste měla konzumovat pravidelně, a to alespoň jednou týdně. Zdrojem jódu jsou však i mléčné výrobky, minerální vody, pečivo nebo vybrané druhy ovoce a zeleniny. Z nich můžeme zmínit například mrkev, rajčata, fazole, jablka, višně, citrony nebo rybíz. I v bylinkách je vysoký obsah jódu. Některé potraviny naopak brání vstřebávání jódu do organismu. Jedná se například o syrovou kapustu, špenát, květák nebo zelí. Tyto potraviny si obzvlášť v těhotenství vždy tepelně upravte.





Kyselina listová v těhotenství Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B, a proto se lze setkat s jejím označením jako vitamin B9. Kyselina listová v těhotenství je velice důležitá pro zdravý vývoj miminka. Zejména má významný vliv na správný vývoj centrální...

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje. Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit?

Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství Způsoby přípravy pokrmů v těhotenství

Každá budoucí maminka by měla dbát o svou výživu, aby přijata všechny nezbytné látky. V tomto článku se dozvíte, jaká příprava pokrmů je v těhotenství ideální. Měla byste se vyhnout pouze...

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka