facebook
Dobré dopoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

7. Ovesné lívanečky


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
60 min (těsto se nechává odležet)


Na 4 porce:
250 g ovesných vloček, 250 ml mléka, 250 g nízkotučného tvarohu (1 vanička), 250 g celozrnné mouky, 2 vejce, 1 lžíce másla, 1 kávová lžička prášku do pečiva, sůl, olej na smažení.


Postup:
Vločky přelijte vlažným mlékem a nechte 30 minut stát. V misce smíchejte tvaroh, mouku, vejce, rozpuštěné máslo, trochu soli a lžičku prášku do pečiva. Poté přidejte vločky s mlékem a vypracujte řidší těsto. Podle potřeby přilijte ještě trochu mléka. Nechte znovu 10-15 minut odležet. Na pánvi rozehřejte trochu olivového, řepkového nebo rýžového oleje a tvarujte malé lívanečky. Posypte skořicí, karobem nebo zavařeninou s nižším obsahem cukru.


Přínos pro Vaše tělo:

ovesné vločky - obsahují vit. A, B1, B2, E, D, kyselinu listovou a pantothenovou, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a min. látky (železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.), díky velkému množství sacharidů dodávají tělu energii; esenciální aminokyseliny jsou důležité pro tvoření svalové hmoty; vločky odbourávají tuk a cholesterol z těla a posilují imunitní systém


kravské mléko - není to nápoj, ale potravina, která má sama o sobě sytící účinek; obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy (laktózu), vitaminy (riboflavin), minerály (vápník, fosfor, draslík, sodík a hořčík) a stop. prvky (zinek, měď, Selen a jod); mléko je potřebné pro metabolické funkce organismu, pro tvorbu zubů a kostí, i pro vývoj orgánů centrální nervové soustavy; podporuje imunitní systém


tvaroh
– je nezrající sýr, který vzniká kyselým srážením, vyrábí se z kravského nebo kozího mléka; je lehce stravitelný, obsahuje plnohodnotné bílkoviny (= takové, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jež si naše tělo nedokáže samo vyrobit), vitaminy A, B, D, E a min. látky a stopové prvky (např. vápník, fosfor, draslík, zinek, hořčík, měď); vápník z tvarohu se dobře vstřebává díky laktóze a vitaminu D; tvaroh je lehce stravitelný, má nízkou energetickou a přitom vysokou nutriční hodnotu

 

celozrnná mouka – obilné zrno se skládá z vnějšího obalu, endospermu (vnitřní moučná část) a klíčku. Obal a klíček obsahují mnoho vitaminů a minerálů, obal také vlákninu, klíček je bohatý na enzymy a nenasycené mastné kyseliny; endosperm je zdrojem bílkovin (především lepku); bílá mouka vzniká mletím endospermu, celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, je tedy mnohem bohatší na živiny; vybírat můžete z mouky špaldové, pšeničné, žitné (hodí se na pečení chleba), pohankové či kukuřičné (obě se hodí např. do lívanců). Klíčky obilnin obsahují cenné oleje, způsobují však rychlejší žluknutí mouky (a proto je také tak populární bílá mouka s dlouhou trvanlivostí), je tedy lepší pořídit si 1-2 druhy mouky a spotřebovat je v kratším období, pak teprve zkoušet další; pokud s celozrnnou moukou nemáte zkušenosti, začněte ji do receptů míchat s bílou moukou v poměru 1:3 (1 díl celozrnné, 3 díly bílé mouky), i tak pro své tělo hodně uděláte; celozrnná mouka je savější a chutná jinak; až si na ni zvyknete, můžete poměr celozrnné mouky zvyšovat

 

vejce – bílek obsahuje 88 % vody a 9 % bílkovin; tyto bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje a není schopno si je samo vytvořit; bílek má vysokou sytící schopnost; žloutek obsahuje méně vody a především tuk, bílkoviny, vitamíny A, D, E, riboflavin, kyselinu pantotenovou, minerální látky (železo, draslík fosfor, zinek) a stopové prvky (selen, jód); tuky ve vejci obsahují jak nasycené, tak nenasycené mastné kyseliny, obsahují také cholesterol, ale přítomnost nenasycených mastných kyselin omega 3 jej pomáhá v těle udržovat na normální hladině; doporučená konzumace je 4-5 vajec týdně, složení živin ve vejci je do jisté míry ovlivněno kvalitou krmiva slepic (nosnic).


máslo
– obsahuje 80 % mléčného tuku, zbytek je voda a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza); máslo má vysoký podíl nasycených mastných kyselin, na druhou stranu je mléčný tuk velmi dobře stravitelný; máslo také obsahuje vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K). V menší míře by mělo být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

prášek do pečiva – používá se pro zvětšení objemu pečiva, běžně prodávané prášky jsou chemická kypřidla, proto je lepší nakoupit prášek v biokvalitě (cena se pohybuje okolo 5ti Kč za sáček), který obsahuje kypřicí látky (vinný kámen + jedlou sodu) a kukuřičný škrob, nic jiného; pokud Vám v kuchyni chybí, dá se pohodlně nahradit jedlou sodou (dejte 2,5x větší množství než je v receptu prášku do pečiva) a trochou citronové šťávy nebo octa; pokud jsou v receptu kyselé přísady (jogurt, podmáslí), nemusíte přidávat citron ani ocet


jedlá soda – (soda bicarbona, hydrogenuhličitan sodný) když se spojí s kyselou látkou (jogurt, podmáslí), dochází k reakci, při které uvolněný oxid uhličitý vytváří v těstě bublinky a tím jej nakypří; zklidňuje pálení žáhy (stačí 1 lžičku rozmíchat ve vodě a vypít


sůl –
pozor na nadměrné solení! V malých dávkách má sůl povzbuzující účinky, při přemíře soli dochází k poškození jater a ledvin, zvyšuje se krevní tlak, pokožka se stává suchá; sodík obsažený v soli při nadměrné konzumaci poškozuje cévy a srdeční tkáň; sůl zabraňuje vylučování odpadních látek z těla, mnohé světové kuchyně ji úspěšně nahrazují používáním různých druhů koření; hodnotnějšími variantami klasické soli jsou mořská, atlantská nebo himálajská sůl

 

olivový olej – má vysoký obsah mono-nenasycených kyselin a vitaminu E s antioxidačními účinky; vhodné je vybírat z panenských olejů (extrapanenský, panenský či obyčejný – liší se volnou kyselostí), které se vyrábí mechanickým postupem; rafinované oleje se zpracovávají za vysokých teplot a jejich nutriční hodnota se tím snižuje; olivový olej obsahuje vit. A, D, E, K, dalším vitaminům rozpustným v tucích pomáhá olej při jejich vstřebávání do organismu; podporuje metabolismus a napomáhá trávení


řepkový olej – může směle konkurovat olivovému oleji díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin (70%), především kyselin omega 3, přitom však obsahuje malé množství nasycených mastných kyselin (z běžně používaných olejů je množství v řepkovém oleji nejmenší); přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, doporučuje se konzumace 1,5 polévkové lžíce oleje denně


rýžový olej – získává se z rýžových otrub, je lehce stravitelný, vhodný na vaření a smažení, obsahuje nenasycené mastné kyseliny a vitamin E

skořice - štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, zklidňuje koliky, průjmy a nevolnosti, má dezinfekční účinky, čistí krev

 

kakao – obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační účinky, také minerály (hořčík, železo, zinek, měď) a teobromin (používá se při onemocnění dýchacích cest, na podporu vykašlávání hlenu); povzbuzuje, má afrodiziakální účinky; může způsobovat alergické reakce a potíže lidem s atopickým ekzémem, jeho zdravější variantou je karob


karob – vyrábí se z lusků stromu rohovníku (tzv. svatojánský chléb, roste ve Středomoří); na rozdíl od kakaa neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje alergii, je vhodný pro děti a celiaky, má nasládlou chuť, proto se ani nemusí doslazovat; obsahuje hořčík, železo, vápník (3x více než kakao), vit. A, B, D, aminokyseliny a vlákninu


zavařenina – marmeládou se nazývají jen výrobky, které obsahují alespoň 20 % podíl citrusových plodů; džem je směs ovocné pulpy nebo dřeně jakéhokoliv ovoce; volte raději EXTRA džemy, což znamená, že obsahují min. 45 % podíl ovoce; na etiketě si přečtěte podíl ovocné složky a podíl cukru; v ideálním případě se pořiďte marmeládu nebo džem slazené ovocným cukrem, nebo si zkuste vyrobit své, domácí zavařeniny





11. pomazánka se sardinkami a ricottou

Vykouzlete za pár minut skvělou rybí pomazánku ve své nejzdravější podobě! A budete překvapeni - nechybí v ní ani majonéza. Dodáte tělu pořádnou dávku nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů, i minerálních látek, a až ochutnáte, nebudete hledat jinou...

10. Pomazánka z avokáda a ricotty

Vyrobte si za pár minut jemnou pomazánku s nutričně velmi bohatým sýrem ricotta a posilujícím avokádem.

9. Pohanková snídaně

Máte ráno málo času na přípravu snídaně? Namočte večer trochu pohanky do vody, ráno ji během 5ti minut proměníte v kaši nebo koktejl. Stačí přidat kousek ovoce a rychlá, levná a přitom vydatná snídaně je na světě.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka