facebook
Dobré dopoledne, je čtvrtek 21.11.2024 a svátek slaví Cecílie

Sekaná plněná listovým špenátem


Ilustrační fotografie


Doba přípravy:
45 min + 50 min pečení


Na 4 porce:
450 g libového mletého hovězího masa
450 g libového mletého vepřového masa
500 g čerstvého listového špenátu
1 konzerva krájených rajčat
150 ml vývaru
1 lžíce olivového oleje
2 velké cibule nakrájené nadrobno
6 stroužků prolisovaného česneku
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička sušených míchaných bylinek
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 stonek řapíkatého celeru
1 nastrouhaná velká mrkev
50 g ovesných vloček
2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
5 lžic polotučného mléka
1 rozšlehané vejce
2 lžičky dijonské hořčice
pepř a sůl

Postup:
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme cibuli a česnek a osmažíme do zlatova. Polovinu směsi dáme stranou, k druhé polovině na pánvi přidáme krájená rajčata, vývar a lžičku míchaných bylinek. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a necháme 15 min dusit.


Listový špenát opláchneme a vložíme do větší pánve. Přikryjeme pokličkou a při vyšší teplotě za častého "zatřesení" s pánvi necháme špenát 3 minuty dusit. Poté jej z pánve vyjmeme a necháme zchladnout. Vymačkáme přebytečnou vodu, listy pokrájíme a přesuneme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, 1/4 lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř a promícháme.


Do mísy, kam jsme odložili osmaženou směs cibule vložíme hovězí i vepřové maso, nakrájený řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev, ovesné vločky, vejce, mléko, hořčici, tymián a 1/4 lžičky muškátového oříšku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme rukama.


Troubu necháme rozehřát na 180°C. Na pracovní desku si rozložíme potravinovou folii, na její prostředek umístíme směs na sekanou. Vytvarujeme z ní obdélník cca 25x20 cm. Na obdélník rozprostřeme špenát se zakysanou smetanou tak, aby okraje obdélníku zůstaly bez špenátu. Roládu pak od užšího okraje začneme rolovat za pomoci folie. Takto připravené maso přesuneme na pekáč (s nepřilnavým povrchem) a folii vyhodíme.


Roládu pečeme nezakrytou ve středu trouby asi 45 minut, po této době ji zvrchu přelijeme jednou naběračkou rajčatové omáčky a necháme v troubě dalších 5 minut, až na povrchu zhnědne. To, jestli je sekaná propečená , zjistíme tak, že do ní píchneme kovovou jehlu (na špíz) a necháme několik vteřin. Po jejím vytažení by měla být velmi horká. Po vyjmutí sekané z trouby ji zakryjte alobalem a nechte ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte na plátky a servírujte přelitou zbývající rajčatovou omáčkou.





Zelné závitky s vepřovým masem Zelné závitky s vepřovým masem

Vyzkoušejte rychlou a chutnou večeři z mletého vepřového masa baleného v zelných listech. Závitky vařené v páře, podávané s pikantní omáčkou, Vás nadchnou svou jednoduchostí.

Tabouleh s jehněčím masem Tabouleh s jehněčím masem

Nechte se inspirovat Blízkým východem a připravte rodině salát tabouleh s marinovaným jehněčím masem!

Jemné hovězí kari Jemné hovězí kari

Vyzkoušejte jednoduchý a rychlý recept na hovězí kari s bramborami, který voní dalekou Indií. Vše zvládnete uvařit v jednom hrnci, s použitím běžně dostupných potravin a koření.

Podělte se o své názory na tento článek.
zalozka